Essential - Naturlig energi för häst

ESSENTIAL är basen i vårt sortiment, som verkar prestationsfrämjande och höjer välbefinnande, hälsa och harmoni. Hästen blir mer arbetsvillig och uthållig samt återhämtar sig snabbare. Råvaran i ESSENTIAL är svenskodlad, spårbar raps. Rapsoljan har sedan genomgått en vetenskapligt framtagen process som motsvarar naturlig spjälkning. Resultatet är en koncentrerad källa av energi i vattenlöslig pulverform. Slutprodukten möjliggör för hästen att omedelbart och fullt ut tillgodogöra sig den energi som ursprungligen finns i oljan.

Energin blir mer tillgänglig i hästens ämnesomsättning när den är i vattenlöslig form, vilket i sin tur medför minimal påverkan på dess känsliga matsmältningssystem och tarmfunktioner. Detta medför även en minskad belastning på lever och njurar.

 

EquiCur ESSENTIAL från EquVici Int AB används flitigt av ryttare, tränare, uppfödare och veterinärer som ett effektivt men skonsamt alternativ eller komplement till andra energikällor. Den har även visat sig fungera mycket bra för seniorhästar. De resultat vi sett vid användning av produkten är välmående hästar med smidig muskulatur, snabb återhämtning från sjukdom eller arbete och mjuk, blank päls.

Det återfinns även hos några av de största ryttarna samt trav & galopp-tränarna i världen (även några i Sverige, dressyr, hoppning, fälttävlan, trav & galopp)

Det rekommenderas av veterinärer utomlands, och sedan en tid tillbaka även i Sverige.

Kompeet består av en noga utvald mix av växtoljor, med specifik användning som fodertillskott för hästar i åtanke. Denna blandning av unika växtoljor har gått igenom en ny och mycket komplicerad vetenskaplig process som resulterar i en koncentrerad källa av fria fettsyror i en vattenlöslig form som gör det möjligt för hästen att omedelbart utnyttja 100% av de fettsyror och den energi som finns i oljan.

Innehåll:

Energi från olja av livsmedelskvalitet, utvunnen ur svenskodlad GMO-fri raps.

 

Det här är ESSENTIAL:

De flesta framstående forskare och veterinärer är överens om att fett är det mest effektiva och energirika, men ändå skonsamma energitillskott man kan ge sin häst. Ett kilo olja innehåller ca 37MJ, det kan jämföras med t.ex. havre som innehåller ca 10MJ/kilo. Under många år har det pratats mycket i hästbranschen om användning av högfett/lågstärkelse & sockerkost till häst.

Grovfoder av utmärkt kvalitet måste alltid utgöra stommen i en foderstat. Forskning som bedrivits vid bl.a. Kentucky Equine Research Center indikerar att hästar som utfodras med en fettrik kost reagerar mindre på tryck (en fettrik kost ger mjukare, smidigare, mer uthållig och tålig muskulatur) samt höga ljud och plötsliga visuella stimuli än hästar som står på en traditionell kolhydrat/stärkelserik kost.  Denna slutsats visar att ett ökat intag av fett och minskat intag av kolhydrater (t.ex. stärkelse från spannmål) kan göra stor skillnad i hur hästar agerar i situationer som kan tänkas framkalla nervösa reaktioner.

 

Ett problem med olja i dess ursprungliga form är att hästen, som inte har någon gallblåsa, inte kan

spjälka och tillgodogöra sig stora mängder av energin som finns tillgänglig, utan bara en mindre mängd olja åt gången utan att normal tarmfunktion störs.

 

ESSENTIAL består av ren energi utvunnen ur svenskodlad raps. Rapsoljan har sedan genomgått en vetenskapligt framtagen naturlig process som motsvarar matsmältningssystemets spjälkning. Resultatet blir en koncentrerad källa av fria fettsyror i vattenlöslig form, endast bestående

av ren och mild energi. Det som innan processen var fett från rapsolja har efter processen blivit ren energi i pulverform, helt utan kemiska tillsatser eller onaturliga substanser.  Det gör det möjligt för hästen att omedelbart utnyttja 100 % av energin till alla funktioner i kroppen som behöver energi för att fungera, samt att prestera – därav namnet – ESSENTIAL.

 

Några fördelar:

- Extra energi utan ”hetta” och spänning

- Anmärkningsvärt höjd mjölksyratröskel

- Bättre uthållighet & snabb återhämtning från mjölksyraträning

- Utmärkt energikälla för hästar som befinner sig i farozonen för t ex korsförlamning

- Exceptionellt högt kalorivärde

- Mindre stress på matsmältningssystemet

- Stor fördel för seniorer och känsliga hästar

- Står inte i konflikt med FEIs gällande regler

- Garanterat fri från bl.a. palmolja och GMO

Så fungerar det:

Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som både kolhydrater och protein, vilket gör fett till det säkraste valet när man vill öka energin i hästens kost. Stärkelse kan lätt påverka PH-värdet i hästens tarm mycket negativt när det ges i stora volymer – det kan bl.a. resultera i t.ex. kolik, magsår eller fång. Även korsförlamning kan härledas till stärkelserika fodersorter. Ökad mängd energi från fett/fettsyror i kosten ger en bra möjlighet att ersätta eller komplettera spannmålsgivan, eftersom fett väl möter kraven för hästens energibehov.

Forskning som gjorts bl.a. vid SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet – har visat att energi från fett ofta ger bättre resultat när det gäller viktökning, bibehålla vikt, samt öka energi och uthållighet, men med avsevärt minskad risk för hästens hälsa.

Energin från ESSENTIAL är mer tillgänglig för hästens ämnesomsättning i vattenlöslig form, vilket gör det möjligt för den att smälta produkten lätt och omedelbart utan att störa tarmfunktioner, eller orsaka ökad belastning på lever eller njurar, samt transportera energi direkt till musklerna. När hästen får energi i form av ESSENTIAL ökar dess uthållighet. Tröskeln för mjölksyra höjs och risken för korsförlamning kan nära på elimineras.

 

Dessa effekter är fördelar, bland många andra, som höjer hästens välbefinnande och främjar god hälsa. Genom att tillföra lättupptaglig energi från fett i hästens kost, samt minska mängden stärkelse och socker kan dess beteende stabiliseras eftersom den inte längre får ”heta perioder” eller blir spänd på grund av foder. Därigenom kan man påverka hästens energinivå och beteende på ett positivt och harmoniskt sätt.

Dosering:

Rekommenderad giva för ponny:  50-200 g. per dag

Rekommenderad giva för häst:  100-400 g. per dag

Max. daglig giva: 1g per kg kroppsvikt (Exempel 500g för en häst på 500 kg.)

 

Vi rekommenderar att man börjar med den högsta givan - 1g per kg kroppsvikt/dag - och ger den i ca: två veckor. Efter två veckor gör man en utvärdering och utgår vidare från resultatet man fått då.

 

Tilldelas med fördel tillsammans med annat foder.

 

ESSENTIAL är inte ett läkemedel. Veterinär bör alltid kontaktas om du är osäker på hästens hälsa.

 

Fodertyp: Tillskottsfoder

Förpackningar: 8kg och 25kg

 

Sammansättning:

Fett av livsmedelskvalitet från Svenskodlad och 100% GMO-fri raps 99.5%

Vatten 0.5%

 

Hållbarhet:

24 månader från tillverkningsdatum.

Förvaras torrt och ej i direkt solljus.